Portugese Tegels

Wij hebben een prachtige collectie Portugese tegels voor ons assortiment samengesteld.

Portugese tegels worden in de volksmond ook wel Portugese cement tegels genoemd. Deze bijzondere vloertegels worden geproduceerd op ambachtelijke wijze volgens eeuwenoude Moorse technieken. Ze zijn, in tegenstelling tot keramische tegels niet gebakken maar geperst en hebben in plaats van een glazuurlaag een 5mm massieve toplaag van marmerpoeder. Aangezien de basis een cementen onderlaag is, spreken we ook vaak over: Portugese cement tegels.
Portugese tegels hebben een schitterende en unieke uitstraling. Het niet geglazuurde oppervlak zorgt voor een strakke vloer zonder spiegeling. De matheid van de Portugese tegels zorgt ook dat verschillende kleuren heel goed naast elkaar kunnen en zo een levendige vloer opleveren. De zachte kleuren op basis van marmerpoeder en de grote hoeveelheid patronen leveren oneindig veel mogelijkheden om een unieke vloer te maken. Zowel een klassieke vloer als een eigentijdse uitstraling zijn met onze tegels te realiseren

.portugese tegels utrecht

Portugese tegels, Binnen of buiten?

Portugese cement tegels kunnen zowel binnenshuis als op het terras buiten gebruikt worden en zijn in alle kleuren en vormen beschikbaar. Ze worden ook vaak als basis van een mozaïeken muur of vloer gebruikt en geven de ruimte een mooie uitstraling. Op dit moment, door hun immense populariteit zo’n goede 300 jaar geleden, komen Portugese tegels vooral voor in iets oudere Belgische en Franse huizen. Na een aantal jaren als ‘ouderwets’ te zijn betiteld zijn ze inmiddels helemaal terug, en niet meer weg te denken in een mooie klassieke hal of keuken. Uiteraard is het productieproces, wat geheel milieuvriendelijk is, aangepast aan onze westerse maatstaven en gedachten over kwaliteit. Dat wil zeggen dat er een dikke toplaag van marmerpoeder wordt gebruikt, van zo’n 5 mm in tegenstelling tot de tegels met 2 mm toplaag die je ook wel eens tegenkomt. Deze tegels worden veelal in Azië of China geproduceerd en zijn vaak wel wat goedkoper in aanschaf, maar kwalitatief gezien is dat een minder geslaagde keuze. Om deze reden hebben we besloten niet met deze fabrieken te werken.

portugese-tegels-zwart-wit-buiten-veranda

Het voegen en lijmen van Portugese tegels.

Voor het lijmen van Portugese tegels kun je het beste een grijze Flexlijm gebruiken. Deze lijm is blijvend elastisch en dus ook geschikt voor vloerverwarming en vloerkoeling, ja zelfs voor buiten! Door dat de lijm blijvend iets elastisch is, is deze niet gevoelig voor grote temperatuurswisselingen. Het poeder dient gemengd te worden met water en is dan klaar voor gebruik. De lijm moet dik worden aangebracht maar niet voor meer dan 10 tegels tegelijkertijd.
Voor het voegen hebben we het volgende advies: Het aan te raden om met zeer smalle voegen te werken. Niet breder dan 2mm dan lopen de patronen mooi door en blijft het karakter van uw Portugese tegels behouden. Qua kleur kunt u naar eigen smaak kiezen voor een kleur voeg, maar ik zou de grijze voegkleuren aan willen raden. Geadviseerd wordt om de eerste 3 maanden na de nieuwe betegeling geen al te zware ladingen op de vloer te zetten of over de vloer te sleuren om de tegels voldoende droogtijd te geven.

Het onderhoud van Portugese tegels.

Het dagelijks onderhoud van Portugese tegels is zeer eenvoudig. De vloer kan makkelijk op klassieke wijze gestofzuigd en met zachte zeep gedweild worden. Zo nu en dan is ook een stevigere poetsbeurt met een harde borstel aangeraden. Er zijn verschillende behandelmethoden, voor zowel een matte als licht glanzende afwerking. Het is absoluut ons advies om de tegels te impregneren. Als de tegels geïmpregneerd zijn, dan is de bovenste laag beschermt tegen vlekken en andere vloeibare substanties.
Welkom in onze winkel aan de Handelsweg 5a in Maarssen, nabij de A2 Utrecht – Amsterdam! De koffie staat klaar
Mocht u nog vragen hebben: bel gerust tijdens openingstijden naar 0346 75 18 65 of stuur een bericht!