Metrotegels

Metrotegels

Op 19 juli 1900 zijn de eerste lijnen van de Métro de Paris geopend.  Sinds die tijd is de metro uitgegroeid tot de belangrijkste vorm van openbaar vervoer in  deze stad  Al gauw volgden andere, zoals steden als Madrid, Londen, Lissabon.  Speciaal voor de aankleding van deze stations zijn deze facettegels ontworpen, die we nu kennen als metrotegels.

De naam metrotegel komt niet uit de lucht vallen! De donkere, ondergrondse metrostations in o.a. Parijs moesten er lichter en aangenamer uitzien. De metrotegels hebben een afmeting van 7,5 x 15 cm en hebben aflopende ‘geslepen’ kanten, een facet. Het facet zorgde voor een weerspiegeling van het licht, waardoor de metrostations een ruimtelijker uitstraling kregen en door de lichtweerkaatsing van de schuine kanten veel beter verlicht werden. Niet veel later zien we deze metrotegels ook terug op plaatsen waar hygiëne erg belangrijk is, zoals slagerijen, restaurants en andere plaatsen waar voedsel bereid wordt.

Inmiddels, ruim 100 jaar later mogen we deze tegel inmiddels wel een designklassieker noemen. Door het tijdloze ontwerp en de subtiele uitstraling van deze metrotegels zijn ze ideaal voor vele stijlen, en daarom worden ze, naast horeca en winkels, ook vaak thuis toegepast in keuken, badkamer en toilet, maar het is bijvoorbeeld ook een prachtige binnenkomer in hal, als lambrisering!